Risico’s bij het downloaden via P2P netwerken & Usenet

By | januari 23, 2011

P2P (peer-to-peer) netwerken worden vooral gebruikt voor het uitwisselen van bestanden, en geheel zonder risico is dit niet.
De bestanden die u download worden via het gebruikte P2P programma meestal ook weer automatisch gedeeld zodat andere gebruikers deze weer vanaf o.a. uw computer kunnen downloaden, in sommige programma’s kunt u deze optie wel uitschakelen, maar standaard staat dit bijna altijd ingeschakeld.

Het delen en aanbieden van bestanden via de P2P netwerken gebeurt bijna geheel anoniem, dus vanuit het oogpunt van de malware makers en verspreiders is dit een ideale bron voor het verspreiden van de ‘gevaarlijke’ software (Malware).
U kunt dus van te voren nooit weten of de bestanden die u van een “anonieme” computer download niet besmet zijn met een malware infectie, zeker niet bij gecomprimeerde archieven.

Indien u zelf een besmet bestand heeft gedownload en het automatisch delen van bestanden staat ingeschakeld draagt u zelf ook bij aan de verspreiding van de malware met alle gevolgen van dien.

De kans dat uitvoerbare bestanden gedownload vanuit een P2P netwerk besmet zijn met een vorm van malware is dan ook aanzienlijk groot.
Via P2P netwerken wordt namelijk zeer veel malware verspreid, vooral “Patches”, “Key generators”, “Cracks” en andere illegale bestanden bevatten vaak een vorm van malware.

De malware makers maken dan ook slim gebruik van P2P netwerken door in te spelen op ’trends’ waar veel naar gezocht gaat worden, zoals bijvoorbeeld de nieuwste ‘Harry Potter’ film, E-books, en de nieuwste muziek bestanden.
Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de extensie en de bestandgrootte van de bestanden die u download, want een simpele MP3 van b.v. 112Kb kan ik werkelijkheid een trojan horse of een rootkit zijn.

Maar vooral de de “Patches”, “Key generators” en “Cracks” zijn onderhevig aan malware met alle gevolgen van dien voor uw computer.

Als u bestanden niet geheel vertrouwd kunt u deze dan ook beter eerst online laten scannen bij één van de onderstaande online scanners voordat u deze bestanden opent.

P2P software.

Ook P2P software kan een vorm van malware bevatten zoals o.a Spyware en Adware, maar er kunnen ook andere ongewenste zaken mee geïnstalleerd worden zoals “toolbars”, of een gewijzigde startpagina.
In sommige gevallen staat er in de EULA (End User Licence Agreement) wel vermeld dat er bijvoorbeeld spyware of Adware”geïnstalleerd wordt.
Met b.v. Eulalyzer kunt u nagaan of er verdachte zaken zijn opgenomen in de EULA (End User Licence Agreement)

Usenet. (Nieuwsgroepen / Binaries)

Usenet ook wel nieuwsgroepen genoemd is naast de P2P netwerken ook niet geheel veilig, want ook hier geldt dat u nooit zeker weet wat u download, dus de kans dat het een gecamoufleerd bestand is of een besmet bestand is kunt u nooit van te voren weten.
Doordat via Usenet vaak “gecomprimeerde” archieven worden aangeboden weet ook niet wat de werkelijke inhoud van het “gecomprimeerde” archief zal zijn.
Bij illegale software worden “Patches”, “Key generators” en “Cracks” mee gepost die vaak een malware infectie bevatten.

Niet alleen “Patches”, “Key generators” en “Cracks” zijn een bron van malware maar ook zogenoemde “trainers”, “cheat engines” en “no-cd “patches” voor games zijn veelal besmet met malware.