Category Archives: Soorten malware

Spyware

Gratis hulp bij virussen

Spyware & Adware is de verzamelnaam voor ongewenste programma’s die onder de categorie “Potentieel ongewenste programma’s” vallen ofwel advertenties openen (vaak pop-up banners) ofwel zoekresultaten verwijzen naar promotionele websites. Adware wordt vaak ingebouwd in gratis software (freeware) of shareware programma’s: als u een freeware programma download, wordt de adware geïnstalleerd op uw systeem zonder uw medeweten of toestemming. Soms download een Trojaans paard heimelijk een adware programma van een website… Read More »

Rootkit

Rootkits waren in 2005 een hot item in het nieuws, omdat ontdekt werd dat platenmaatschappij Sony/BMG rootkits installeerde via hun muziek cd’s, om zo een kopieerbeveiliging te installeren. Een rootkit is software wat meestal door hackers wordt gebruikt als ze al toegang hebben tot je PC, zodra er een rootkit op de PC is geïnstalleerd. Een rootkit kan het hele systeem beschadigen, zeker omdat rootkits ook spyware en virussen aantrekken.… Read More »

Trojaans Paard

Gratis hulp bij virussen

Trojaanse Paarden (trojan horses) zijn een soort van vermomde programma’s die andere dingen op de PC doen, dan dat ze eigenlijk zouden moeten doen, zoals het binnen laten van andere virussen. Trojaanse Paarden komen dan ook vaan in anders programma’s voor, en zo automatisch met het programma geïnstalleerd worden. Een Trojaanse Paard kan er voor zorgen dat belangrijke gegevens verspreid worden naar derden, of dat belangrijke bestanden beschadigd worden. De… Read More »

Rogueware

Gratis hulp bij virussen

Naast betrouwbare software bestaat er ook zeer veel malafide software, genaamd ‘Rogueware’ deze malware doet zich vooral voor als beveiligingssoftware zoals antivirus en antimalware software maar er zijn ook systeem en registercleaners die onder de categorie rogueware vallen. Wat is nu precies rogueware. Deze vorm van malware is gewoon misleidende (nep) software die gebruikers vraagt geld te betalen voor het verwijderen van valse bedreigingen en waarschuwingen. Als de computer eenmaal… Read More »

Ransomware (Trojan.Ransom)

Ransomware is zoals de naam al aangeeft schadelijke software (malware) die als het ware de computer gijzelt, de meest bekende variant is inmiddels wel die van bijvoorbeeld de Polite en Buma Stemra die de computer gijzelt en tegen betaling van losgeld weer zal vrijgeven. Naast deze varianten is er ook ransomware die de bestanden op de computer versleuteld, een gekende variant hiervan is Rannoh / Matsnu . Om de bestanden… Read More »

Keylogger

Keylogger

Een keylogger is een programma of een stuk hardware waarmee men de toetsaanslagen of zelfs de muisbewegingen en wat er op het scherm getoond word van een computergebruiker kan registreren. Over het algemeen zijn dit dus kwaadaardige programma’s die toetsaanslagen registreren (dat wil zeggen: hetgeen een gebruiker op het toetsenbord typt) en gebruikt worden door hackers om vertrouwelijke gegevens te verkrijgen (zoals login gegevens, wachtwoorden, creditcard nummers, PINcodes etcetera). Backdoor… Read More »

Dialer

Een dialer is een programma wat een nieuwe verbinding laat maken door de modem met een inbel nummer wat veel duurder is. Vaak wordt de verbinding ongemerkt omgezet naar een 0909 of een 0906 nummer, waardoor de gebruiker op onkosten wordt gejaagd. Meestal kunt u een dialer herkennen zodra er ineens weer een kiestoon hoorbaar is, terwijl de verbinding nog niet verbroken is, ook het trager worden van de verbinding… Read More »

Computervirus

Als men spreekt over computervirussen dan heeft men het in het algemeen over het schadelijke aspect van software, de term “computervirus” wordt in de volksmond dan ook veel gebruikt als het gaat om schadelijke software. Echter is deze terminologie niet helemaal correct aangezien een computervirus tegenwoordig onder het overkoepelende begrip “malware” valt. Als we spreken over virussen dan hebben we het eigenlijk over een schadelijk stukje programmacode dat zich hecht… Read More »

Browser Hijacker

Browser Hijacker verwijderen

Browser Hijacking wordt ook wel browser kaping genoemd en is een techniek om extra hits en bezoekers voor een bepaalde website te krijgen. De meeste browser hijackers nestelen zich in de gebruikte browser middels bijvoorbeeld een plug-in, extensie. Maar ook een aangepast hosts bestand van Windows kan de oorzaak zijn van “browser hijacking” en bijvoorbeeld Google redirects en of andere gewijzigde zoekresultaten die doorgestuurd worden naar malafide websites en of… Read More »

Backdoor

Een backdoor is letterlijk vertaald een “achterdeurtje” wat een bewust ingebouwde functie in een programma is om een bepaald beveiligingsmechanisme te omzeilen. Een backdoor wordt vaak gebruikt door een Trojan Horse (Trojaans paard). Backdoor-trojans kunnen dan ook via de “backdoor” van een programma toegang tot een computer verkrijgen, en op deze manier verbinding maken met bijvoorbeeld command & control server voor het doorsturen van persoonlijke en vertrouwelijke gegevens.