AVG Free downloaden en installeren (AVG Antivirus)

By | maart 6, 2014


AVG Free oftewel AVG Antivirus Free is een gratis virusscanner voor thuisgebruik en is te downloaden de website van AVG waarbij het installatiebestand via Cnet wordt aangeboden. De installatie van AVG Free is geheel Nederlandstalig en laat zich eenvoudig installeren. De complete installatie procedure kunt u in deze handleiding nalezen. Het enige waar u tijdens de installatie rekening mee dient te houden is dat u kiest voor de basisbescherming en niet voor de evaluatieversie van AVG Internet Security.

Verder wordt bij de installatie van AVG Antivirus automatisch de AVG Security Toolbar (AVG Secure Search) geïnstalleerd wanneer u hier geen gebruik van wilt maken kunt u dit tijdens de installatie uitvinken. Echter kunt u de AVG Security Toolbar ook naderhand nog verwijderen. De praktijk leert dat dergelijke toolbars weinig meerwaarde bieden aan de uiteindelijke beveiliging, en kunnen echter wel een onnodige belasting voor uw browser zijn en voor enige vertraging zorgen.

Op het computerforum van PC Web Plus is een Nederlandstalig sub-forum aanwezig voor hulp en ondersteuning bij AVG Antivirus. Hier kunt u terecht met vragen en problemen omtrent AVG Free, maar ook wanneer u vragen heeft gedetecteerde bedreigingen van het “Resident Shield” van AVG Antivirus. Op de onderstaande link treft u het forum voor vragen en problemen met betrekking tot AVG Antivirus.

AVG Free downloaden en installeren (AVG Antivirus)

AVG Free downloaden en installeren (AVG Antivirus)


AVG Free downloaden en installeren (AVG Antivirus)

Na de installatie van AVG Free zal er automatisch een update worden uitgevoerd van de virusdefinities, wanneer dit gereed is zal er geadviseerd worden om uw computer te laten scannen. De gratis virusscanner AVG Free biedt bescherming tegen allerlei dreigingen zoals virussen, adware, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van schadelijke software (malware).

Verder is AVG Antivirus Free ook uitgerust met de Linkscanner Surf-Shield functie die preventief bescherming biedt tegen online dreigingen zoals exploit websites. Maar de uiteindelijke beveiliging wordt natuurlijk geboden door het (Resident Shield) van AVG Free die real-time uw computer controleert.

AVG PC TuneUp

Echter is de gratis virusscanner (AVG Free) is ook voorzien van een aantal optionele hulpmiddelen zoals AVG PC Tune Up waarmee u uw computer kunt controleren op registerfouten, ongewenste bestanden, fragmentatie van de harde schijf en verbroken snelkoppelingen. AVG PC Tune Up dient wel met enige voorzichtigheid uitgevoerd te worden, want het opschonen van het register is namelijk niet geheel zonder risico en wanneer er iets teveel uit het register wordt verwijderd kan dit voor vervelende problemen zorgen. De PC Analyzer van AVG is een onderdeel van (AVG PC Tuneup) en kunt u in de gratis versie van AVG maar één keer gebruiken om de gevonden fouten op uw computer te laten herstellen. Vervolgens zullen er pop-ups verschijnen op AVG PC TuneUp aan te kopen, in deze handleiding staat beschreven hoe u AVG PC TuneUp weer kunt verwijderen.

AVG PC TuneUp

AVG E-mailscanner

Ook beschikt AVG Antivirus Free over een aparte e-mailscanner die alle inkomende en uitgaande e-mailberichten controleert op de aanwezigheid van schadelijke software. Standaard wordt er echter wel een mededeling door AVG in de betreffende e-mail geplaatst door de functie “Certificatie van e-mail berichten”, maar dit is bij de instellingen van AVG Free eenvoudig uit te schakelen.

 • Klik bovenin het hoofdscherm van AVG op opties en kies vervolgens geavanceerde instellingen.
 • Klik vervolgens in het linkermenu op E-malbescherming > E-mailscanner > Certificatie.
 • Hier kunt u vervolgens de optie om binnenkomende en uitgaande e-mails te certificeren uitschakelen.
 • Ook kunt u hier de tekst aanpassen die door AVG in de betreffende e-mailberichten wordt geplaatst.

AVG E-mailscanner

AVG Free bescherming en instellingen

Standaard staan de instellingen voor de uiteindelijke bescherming wat AVG Free biedt voor de meeste gebruikers goed ingesteld echter kunt u met een paar kleine aanpassingen dit wel enigszins optimaliseren. Zo staat bijvoorbeeld de optie voor het detecteren van potentieel ongewenste software (PUP’s) niet standaard ingeschakeld. Zeker met de toenemende mate van browser hijackers, toolbars en malafide browserextensies wat veelal bij gratis software is gebundeld is het zeker raadzaam om deze functie van AVG Antivirus in te schakelen.

 • Open AVG Antivirus en klik op Opties en kies vervolgens de optie Geavanceerde instellingen.
 • Klik in het linker menu vervolgens op Computerbescherming > Antivirus.
 • Plaats vervolgens een vinkje bij de optie Verbeterde set potentieel ongewenste programma’s rapporteren.
 • Klik vervolgens op OK en klik in het linker deelvenster op Scans > De hele computer scannen.
 • Vink hier eveneens de optie Verbeterde set potentieel ongewenste programma’s rapporteren aan en klik op OK.
 • Voer het bovenstaande ook uit bij Mappen of bestanden scannen en Scan van Shell-extensie.
 • Eventueel kan je ook de optie Scan van verwisselbaar apparaat inschakelen aanvinken mocht er gebruik gemaakt van van externe schijven en USB-sticks.

AVG Free Instellingen

AVG Quarantaine

In de meeste situaties zullen gedetecteerde bedreigingen door AVG Antivirus automatisch in Quarantaine worden geplaatst wanneer u kiest voor de optie beschermen in het waarschuwingsvenster. Wanneer een bestand niet in de AVG Quarantaine omgeving kan worden geplaatst zal u hier echter melding van krijgen, dit kan bijvoorbeeld voor komen als een essentieel bestand van bijvoorbeeld Windows zelf is geinfecteerd. Wij adviseren dan ook om bedreigingen altijd in de AVG Quarantaine omgeving te laten plaatsen en niet fysiek te laten verwijderen van de computer, mocht het namelijk later blijken dat het een False Positive betrof dan kunt u dit niet meer eenvoudig herstellen.

Standaard worden bestanden ouder dan 30 dagen verwijderd, en zal er maximaal 10% van de harde schijf ruimte gereserveerd zijn om gedetecteerde items door AVG Free in quarantaine te laten plaatsen. Ook is er echter een standaard maximum van 1000 bestanden.

AVG Free Quarantaine

AVG Free vraag & Antwoord

Mocht u naar aanleiding van deze handleiding nog vragen hebben of tegen problemen aanlopen met AVG Free Antivirus dan kunt u voor hulp terecht in het Nederlandstalige forum van AVG Free Antivirus op het computerforum van PC Web Plus.

AVG Forum