Gebruik van beveiligingssoftware

By | juli 22, 2012

Tegenwoordig is er zeer veel beveiligingssoftware beschikbaar voor uw computer, periodiek staan er dan ook diverse artikelen in de “bekende” computerbladen met gratis en betaalde softwarepakketten die uw computer beschermen tegen allerlei kwaadaardigheden (malware).

Vandaar dat je tegenwoordig ook vaak een heel scala aan geïnstalleerde beveiligingsprogramma’s op computers tegenkomt, maar hierdoor kan de beveiliging van uw computer juist afnemen.
Dit komt mede doordat bepaalde programma’s niet op elkaar zijn afgestemd en hierdoor conflicten kunnen veroorzaken.
Hoe meer beveiligingssoftware hoe beter de computer is beveiligd gaat dan ook niet op, ook zal het uw computer alleen maar vertragen.

Virusscanner.

Dr.Web Cureit deze hoeft niet geïnstalleerd te worden en zal daardoor ook niet met de geïnstalleerde virusscanner conflicteren.

Verder is een betaald antivirus pakket niet per definitie beter dan de gratis te downloaden viruspakketten.
Een betaald antivirus pakket heeft vaak alleen meerdere opties zoals een “Firewall“, “Anti Spyware” en een “Anti Spam” functie.
Een overzicht van gratis virusscanners vindt u hier.

Let op!!! installeer altijd maar één virusscanner.

Firewall.

Gebruik ook altijd maar één firewall, net zoals bij een virusscanner kunnen meerdere firewalls conflicten veroorzaken.
Sinds Windows XP is er standaard een firewall aanwezig in Windows, deze voldoet op zich prima, wilt u toch een andere firewall gebruiken schakel de Windows firewall dan altijd uit.
Een overzicht van gratis firewalls vindt u hier.

Let op!!! installeer altijd maar één firewall.

Anti malware, spyware, adware.

Meerdere anti-malware programma’s conflicteren over het algemeen niet met elkaar, maar hier geldt wel dat meerdere anti-malware programma’s het systeem kunnen vertragen door de real-time beveiliging.
Installeert u meerdere anti-malware programma’s zorg er dan wel voor dat niet bij alle programma’s de real-time beveiliging is ingeschakeld.

Omdat er tegenwoordig zeer veel van dit soort programma’s beschikbaar zijn, is het soms lastig om de juiste programma’s te kiezen. de meest bekende en gebruikte programma’s staan hieronder en op de download pagina.
– Ad-Aware
– Spybot Search & Destroy
– Malwarebytes Anti-Malware (MBAM) “De gratis versie heeft geen real-time beveiliging
– SpywareBlaster
– SpywareGuard

Let op!!! ook hier geldt dat teveel aan dit programma’s elkaar kunnen tegen werken en de computer kunnen vertragen.

Nep software (rogueware, scareware e.d.)

Pas op met welke beveiligingssoftware u download, want op internet circuleert er namelijk ook veel nep software rond, rogueware genaamd.
Deze nep software is vaak niet van echt te onderscheiden alleen al door de gebruikte naam zoals b.v.
Malware scanner
Privacy defender
MS antivirus 2010
WinAntiVirus
WinAntiSpyware
Dit klinkt allemaal heel veilig zou u zeggen, maar schijn bedriegt.

Malware & Rogueware removal instructies.

Overige malware tools.

Het is u vast wel eens opgevallen dat er op diverse forums programma’s (tools) gebruikt worden door “ervaren helpers” in het geval van een malware infectie.
Het is dan ook niet aan te raden zelf met deze programma’s aan de slag te gaan, hiermee kan u ernstige schade aan uw besturingssysteem toebrengen.