Gratis software – Gratis spyware en adware

By | maart 30, 2013

Heeft u tijdens het surfen op internet wel eens (al dan niet per ongeluk) op een interessante advertentie of link geklikt, waarna uw computer werd overspoeld met pop-upvensters of uw browser u ineens naar allerlei malafide sites doorstuurde?
Of heeft u wel eens gratis software gedownload en vervolgens gemerkt dat er op uw computer opeens een toolbar aanwezig was, en dat uw startpagina en zoekmachine van uw browser waren aangepast?
Welkom in de bedrieglijke wereld van gratis software, wrappers, spyware en adware. Deze “third-party” programma’s zijn niet alleen hinderlijk, ze kunnen ook een beveiligingsrisico met zich meebrengen.

Spyware en adware

Spyware en adware wordt meestal op uw computer geinstalleerd zonder dat u het doorhebt of daarvoor toestemming hebt gegeven. Spyware wordt op de achtergrond uitgevoerd en wordt gebruikt om informatie te verzamelen of uw activiteiten bij te houden. Een heleboel spyware en adware verzamelt informatie over uw computer en hoe u deze gebruikt. De spyware en adware  houdt bijvoorbeeld in de gaten welke websites u bezoekt en op die manier kunnen bijvoorbeeld advertentienetwerken weer gericht inspelen om u specifieke advertenties te laten zien.

Gratis software – Gratis spyware en adware

Er is heel veel gratis software beschikbaar, maar zoals het spreekwoord luidt “voor niets gaat de zon op” kost alles eigenlijk geld, dus moeten er toch inkomsten gegenereerd worden en dit gebeurt bijvoorbeeld door het aanbieden van “third-party” software zoals een gebundelde toolbar, een een registercleaner zoals SweetPC Fix, RegCleanPro, PC Performer, PC Optimzer en noem maar op.
Gratis software wordt dan ook vaak voorzien van een zogenaamde wrapper, of downloader waarmee de betreffende gratis software wordt gedownload. Deze wrapper(s) zoals bekend van onder andere Softonic en Cnet – Download.com installeren vaak al dan niet optioneel extra software zoals toolbars en of andere ongewenste software zoals u op de onderstaande afbeelding kunt zien.

CNET Wrapper

Wajam Toolbar

Bij het installeren van “Chat Vibes Video Calls for Facebook Chat” wordt dan ook de toolbar van Wajam geinstalleerd in al uw gebruikte browsers, hiermee zal onder ander uw stratpagina en ingestelde zoekmachine worden aangepast, wanneer u hier op “accept” klikt krijgt u het volgende scherm te zien.

Webranking -Similar Web

Web Ranking -SimilarWeb

Middels deze wrapper wordt niet alleen de Wajam Toolbar in al uw browsers geinstalleerd, maar ook “Web Ranking” van SimilarWeb die onder andere advertenties injecteert in de teksten van websites. Dit fenomeen is beter bekend als het zogenaamde “Text Enhance“. Bepaalde woorden in teksten op websites worden voorzien van onderstreepte links die bij een mouse-over een pop-upscherm tonen die advertenties of coupon-codes weergeven.
Deze vorm van adware is zeer hinderlijk en nestelt zich als extensie, plug-in of add-on in uw browser zoals Internet Explorer, Firefox en Google Chrome.

Mixi DJ Search - Mixidj.delta-search.com

Mixi DJ Search – Mixidj.delta-search.com

Wanneer we wederom op “accept” hebben geklikt krijg we het bovenstaande scherm te zien en daar staat standaard de optie ingeschakeld om de Mixi DJ Community toolbar te installeren die van Conduit is. Bij het downloaden van één klein stukje software zoals “Chat Vibes Video Calls for Facebook Chat” worden er drie ongewenste programma´s geinstalleerd die onder categorie “Potentieel ongewenste programma’s” vallen en een dubieuze reputatie hebben.

Echter wordt er ongevraagd op de achtergrond ook nog de applicatie “BrowserProtect” op uw computer geinstalleerd, deze zorgt er onder andere voor dat het verwijderen van de eerder genoemde ongewenste software uit uw browser een stuk lastiger wordt. Wanneer “BrowserProtect” als proces actief is zal dit voorkomen dat u uw ingestelde startpagina en zoekmachine kunt wijzigen, want bij elke herstart van uw browser zal de startpagina behorende tot de adware weer automatisch worden ingesteld.

Let dus goed op tijdens het installeren van gratis-software dat u deze adware tijdens de installatie niet mee installeert op uw computer. Dit voorkomt namelijk een hoop problemen.
Gratis hulp bij virussen
Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Middels deze handleiding die uit drie stappen bestaat kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van malware.

  1. RSIT uitvoeren (Analyse programma waarmee handmatig uw computer gecontroleerd wordt).
  2. HitmanPro (Cloud-scanner om te controleren op actieve malware)
  3. MalwareBytes Anti-Malware (Malwarescanner om uw gehele computer te controleren)

Stap 1 Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.

Zoekopdrachten:

  • browserprotect
  • MIXI DJ SEARCH VERWIJDEREN
  • mixi dj search
  • browserprotect verwijderen
  • verwijderen mixi dj search