Gratis virusscanners advies en informatie

By | juli 7, 2013

Gratis virusscanners staan regelmatig ter discussie op computerforums, en met name de vraag “wat is de beste gratis virusscanner” wordt dan ook met enige regelmaat gesteld. Echter zijn er altijd verschillende meningen omtrent gratis virusscanners en daar is in de basis niets mis mee maar vaak maakt dit het voor de keuze van een gratis virusscanner er niet makkelijker op. Buiten het feit dat er een ruim aanbod is aan gratis virusscanners die allen verschillen van de uiteindelijke beveiliging zijn er maar een aantal veel gebruikte al dan niet populaire gratis virusscanners.

Deze zes gratis virusscanners zijn de meest gebruikte gratis beveiligingspakketten, echter in de basis verschillen deze pakketten geheel van elkaar en dit heeft onder andere te maken met de uiteindelijke bescherming die de gratis virusscanners bieden. Op het moment van schrijven heeft de gratis virusscanner van avast! de beste resultaten en Microsoft Security Essentials toch wel de slechte als het gaat om de pro-actieve bescherming.

Gratis virusscanners advies en informatie

Terugkomende op de keuze van een gratis virusscanner is deze naast de persoonlijke voorkeur ook afhankelijk van een aantal factoren, en daarbij zijn de specificaties van uw computer erg belangrijk want op een ouder systeem kan bijvoorbeeld gratis virusscanner (A) voor een behoorlijke vertraging zorgen terwijl gratis virusscanner (B) minder systeem belastend is.

Daarbij zijn de computer configuraties an sich ook altijd verschillend waardoor gratis virusscanner (A) op bijvoorbeeld computer (A) wel vlekkeloos werkt maar op computer (B) problemen geeft! Vaak zijn dit soort problemen redelijk eenvoudig op te lossen maar neemt niet weg dat dit een belangrijk aspect is voor de keuze van een gratis virusscanner.

Hieronder een opsomming van de factoren die belangrijk zijn en of een rol spelen bij de keuze van een gratis virusscanner.

  • Ga ik de gratis virusscanner particulier of commercieel gebruiken (de meeste gratis pakketten staan het immer niet toe om in een bedrijfsomgeving te installeren en te gebruiken).
  • Welke beschermingsfuncties heb ik nodig en welk pakket sluit hier het beste bij aan?
  • Wat zijn de minimale systeemeisen en wat zijn de systeemspecificaties van de gebruikte computer?
  • Is de gratis virusscanner compatibel met de eventuele andere beveiligingssoftware dat is geïnstalleerd?
  • Hoe kan ik het beste de gratis virusscanner combineren met andere beveiligingssoftware?
  • Is het nodig om bepaalde bestanden behorende tot andere beveiligingspakketten uit te sluiten van bescherming?
  • Heb ik naast de gratis virusscanner nog andere aanvullende programma’s nodig zoals Malwarebytes Anti-Malware, HitmanPro of Emsisoft Anti-Malware.
  • Welke firewall kan ik het beste naast de gratis virusscanner gebruiken in plaats van de standaard firewall in Windows.

Aangezien het onmogelijk is om hier een standaard antwoord op te kunnen geven, verwijzen wij u graag door naar het forum van PC Web Plus. In de categorie “Beveiliging & Privacy” op het forum kunt u terecht met alle vragen omtrent de keuze van een gratis virusscanner, of informatie over de bovengenoemde items.

Informatie & artikelen

Wanneer u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft over bijvoorbeeld gratis virusscanners, of de keuze van een virusscanner en of het combineren van verschillende beveiligingspakketten kunt u terecht op het forum van PC Web Plus bij de categorie beveiligingssoftware.

Stap 1 – Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 – Nieuwe onderwerp openen op het forum

Gratis virusscanners advies en informatie