Help mijn computer is traag

By | februari 27, 2010

Een veel gehoorde klacht is een trage computer, aangezien dit probleem vele oorzaken kan hebben besteden we in dit artikel c.q. handleiding aandacht aan de (mogelijke) oorzaken van een traag werkende computer, ook zullen we stap voor stap aangeven wat u zelf kunt doen en wat u zeker niet moet doen.

Vaak wordt er namelijk al snel gedacht aan een virus en of malware gerelateerd probleem en gaat men aan de slag met allerlei anti-virus, anti-malware software en of in het slechtste geval met ‘register cleaners, boosters, optimizers en andere zogenaamde speed-up tools en programma’s en in het slechtste geval kunnen deze juist voor meer problemen zorgen.

Om de oorzaak van de traagheid te kunnen zoeken wanneer u hulp op het forum vraagt is zoveel mogelijk informatie gewenst, want is bijvoorbeeld alleen het opstarten van de computer traag, of het browsen op het internet? Of zijn het de programma’s zelf die traag opstarten of is de computer in zijn geheel bij het uitvoeren van willekeurige taken er traag?

Hoe langer een computer in gebruik is is het normaal dat deze op ten duur wat trager zal functioneren, Indien de vertraging zich plots van het één op het andere moment voordoet kan dit duiden op een malware infectie.

Help mijn computer is traag.

Wanneer u van mening bent dat de traagheid van uw computer te wijten is aan bijvoorbeeld een virus en of malware infectie dant kunt u hiervoor het onderstaande stappenplan volgen.

Wat moet u zeker niet doen!

 1. Grijp niet direct naar “Systeemherstel” want zodra de oorzaak van de trage computer malware gerelateerd is zal hiermee het probleem niet opgelost worden aangezien de malware gerelateerde bestanden in de meeste gevallen niet verwijderd zullen worden maar echter alleen bijvoorbeeld de laadpunten in het register.
 2. Gebruik bij voorkeur geen “register cleaners, boosters, optimizers en andere zogenaamde speed-up tools en programma’s” die beloven het systeem sneller te maken. Vaak zorgen dit soort programma’s alleen maar voor meer problemen. Zie daarvoor ook het onderstaande artikel.
 3. Registercleaners: informatie over het gebruik en de gevolgen

Mogelijke oorzaken

 1. Naar mate u de computer langer gebruikt zal deze op den duur langzamer opstarten en eventueel werken, dit komt onder andere doordat er allerlei tijdelijke gegevens worden opgeslagen.
  Windows maakt namelijk allerlei tijdelijke bestanden aan, helaas worden deze niet automatisch van het systeem verwijderd indien deze niet meer gebruikt worden.
  Na verloop van tijd kunnen de tijdelijke bestanden van Windows een hoop schijfruimte innemen en de computer daardoor laten vertragen.
 2. In Windows Vista en 7 is automatisch ingesteld dat de harde schijven worden geïndexeerd, dit kan het systeem enigszins en soms wel behoorlijk vertragen.
 3. Indien er veel geïnstalleerde al dan niet overbodige software aanwezig is dat automatisch opstart kunnen deze de computer aanzienlijk vertragen.
 4. Te veel geïnstalleerde beveiligingsprogramma’s kunnen een computer drastisch vertragen aangezien deze real-time het systeem beschermen en controleren.
 5. Niet goed functionerende beveiligingssoftware, het is namelijk gekend dat er problemen omtrent traagheid optreden wanneer beveiligingssoftware door welke oorzaak dan ook niet meer optimaal functioneert.
 6. Het is een feit dat oudere computers nu eenmaal trager werken, dit kan onder andere hardware gerelateerd zijn doordat bijvoorbeeld de harde schijf niet meer optimaal is.
 7. Tevens is het een gekend probleem dat recente software op oudere systemen trager werkt, de nieuwste versie van Windows zal bijvoorbeeld op een computer van 10 jaar oud trager werken dan op een gloednieuw systeem. Het is daarom ook niet geheel onbelangrijk om bij de keuze van software te letten op de zogenaamde vereiste systeemspecificaties.

Tips, adviezen en informatie

 1. Instellingen en configuratie van uw beveiligingspakket controleren.
 2. Verwijderen van overbodige software.
 3. Verwijderen van overbodige bestanden.
 4. Overbodige opstartitems uitschakelen.
 5. Indexering van Windows uitschakelen.
 6. Defragmenteren van de harde schijf.

Gratis hulp bij virussen
Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Middels deze handleiding die uit drie stappen bestaat kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van malware.

 1. RSIT uitvoeren (Analyse programma waarmee handmatig uw computer gecontroleerd wordt).
 2. HitmanPro (Cloud-scanner om te controleren op actieve malware)
 3. MalwareBytes Anti-Malware (Malwarescanner om uw gehele computer te controleren)

Stap 1 Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.