Hoe maak ik een HijackThis-log – HijackThis downloaden

By | juli 31, 2013

Hoe maak ik een HijackThis-log en hoe kan ik deze laten controleren door de HijackThis experts is nog een met enige regelmaat gestelde vraag. HijackThis is inmiddels een open-source programma maar nog steeds een veelgebruikte tool voor het opsporen van malware en ongewenste software zoals toolbars en browser hijackers ondanks dat de tool eigenlijk sterk verouderd is. Op ons forum is een verkort stappenplan aanwezig hoe je een HijackThis-log kunt aanmaken en op het forum kunt plaatsen om deze door de HijackThis experts c.q. malware-specialisten kunt laten controleren.

Vanaf Windows Vista en ook bij Windows 7 en Windows 8 is het belangrijk dat HijackThis als administrator wordt uitgevoerd, dit kan via de rechtermuisknop via de optie uitvoeren als administrator. Wanneer u in plaats van de stand-alone versie van HijackThis deze geïnstalleerd heeft op uw computer is de optie uitvoeren als administrator via de snelkoppeling op het bureaublad niet aanwezig.
In dit geval dient u HijackThis als administrator uit te voeren in de map waar HijackThis is geïnstalleerd, normaliter is dat C:\Program Files\Trend Micro\HiJackThis, wanneer u HijackThis namelijk niet als administrator uitvoert zult u een foutmelding te zien krijgen zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding.

In dit artikel zullen we nogmaals beschrijven hoe u HijackThis gebruikt en hoe een HijackThis-log kunt aanmaken en op het forum kunt plaatsen om te laten controleren, deze stappen kunt u zowel volgen voor een routine-controle en wanneer u problemen heeft met uw computer.

HijackThis-for some reason your system denied write access to the Hosts file

HijackThis-for some reason your system denied write access to the Hosts file

For some reason your system denied write access to the Hosts file. If any hijacked domains are in this file, HijackThis may NOT be able to fix this.
If that happens, you need to edit the file yourself. To do this, click Start, Run and type:
notepad C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts and press Enter. Find the line(s) HijackThis reports and delete them. Save the file as ‘hosts.’ (with quotes), and reboot.
For Vista and above: simply, exit HijackThis, right click on the HijackThis icon, choose ‘Run as administrator’.

Hoe maak ik een HijackThis-log – HijackThis downloaden

  • Download HijackThis en plaats deze vervolgens in een eigen map, bijvoorbeeld C:\HijackThis.
  • Wanneer u gebruik maakt van het installatiebestand wordt HijackThis geïnstalleerd in C:\Program Files\Trend Micro\HiJackThis.
  • Let op!!! Windows Vista & 7 gebruikers dienen HijackThis als administrator uit te voeren “Rechtermuisknop uitvoeren als“, indien dit via de snelkoppeling niet lukt voert u HijackThis als administrator uit in de volgende directory (C:\Program Files\Trend Micro\HiJackThis)
  • Klik vervolgens op de knop “Do a system scan a save a logfile”.

  • Wanneer de scan gereed is wordt er automatisch een kladblok bestand met de HijackThis-log geopend, deze wordt tevens opgeslagen op de locatie waar HijackThis is geplaatst of geïnstalleerd.
  • Vanuit kladblok kan je het HijackThis-log ook direct opslaan op het bureaublad, waarna u deze vervolgens op het forum kunt plaatsen om te laten controleren.

Stap 1 – Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 – Nieuwe onderwerp openen op het forum

  • Geef als eerste in uw bericht een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem.
  • Plaats vervolgens het HijackThis logje in dit bericht, u kunt het opgeslagen logje echter ook als bijlage toevoegen.

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.