Hoe weet ik of mijn computer een virus heeft?

By | maart 26, 2013

Indien uw computer is geïnfecteerd met een virus, adware, spyware of andere malware wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen. Als u snel wilt controleren of er virussen of andere kwaadaardige items op uw computer aanwezig zijn,
kunt u natuurlijk gebruik maken van een on-demand malwarescanner zoals Emsisoft Anti-Malware, Emsisoft Emergency Kit, HitmanPro of Malwarebytes Anti-Malware.

Middels deze gratis on-demand malwarescanners kunt u virussen, adware, spyware of andere malware identificeren en verwijderen, wanneer u één van de volgende vragen met ‘Ja‘ kunt beantwoorden, heeft uw computer mogelijkerwijs een virus.

Is uw computer erg traag?
Een computer die met een virus is geïnfecteerd is vaak veel trager is dan normaal. De computer kan echter ook door andere oorzaken traag werken, zoals een harde schijf die nodig moet worden gedefragmenteerd, een computer die meer geheugen (RAM) nodig heeft of de aanwezigheid van een virus, adware, spyware of andere malware. Voor meer informatie over het verwijderen van virussen, adware, spyware of andere malware raadpleegt u het beste het infectie stappenplan.

Onverwachte meldingen of automatisch opstartende programma’s?
Sommige virussen, adware, spyware of andere malware kunnen ernstige schade toebrengen aan Windows of aan uw gebruikte programma’s. Als gevolg hiervan kunnen er onverwachts berichten en of foutmeldingen verschijnen, kunnen programma’s automatisch worden opgestart en of afgesloten worden of zelfs Windows zelf kan plotseling worden afgesloten en opnieuw opgestart worden al dan vergezeld van een BSOD.
Voor meer informatie over blauwe schermen BSOD’s raadpleegt u het beste het artikel BSOD Crash Analyse.

Traag Internet?
Virussen, adware, spyware of andere malware maken veelal gebruik van uw internetvebinding om gegevens op te halen en te verzenden, een vertraagde internetverbinding kan dus een aanwijzing zijn voor een malware-infectie. Het gebruik van uw browser zoals Internet Explorer, Firefox of Google Chrome is dan veelal ook merkbaar trager dan normaal.

Overige?

 • De computer reageert niet meer of loopt vaak vast.
 • De computer loopt vast en wordt vervolgens om de paar minuten opnieuw opgestart.
 • Programma’s op de computer werken niet goed.
 • Schijven of schijfstations zijn niet toegankelijk en of bestanden zijn snelkoppelingen geworden waarbij de werkelijke bestanden verborgen zijn
 • Er worden ongewone foutmeldingen weergegeven.
 • Er worden vervormde menu’s en dialoogvensters weergegeven.
 • Een antivirusprogramma is zonder reden uitgeschakeld. Waarbij het antivirusprogramma niet opnieuw kan worden gestart.
 • Uw antivirusprogramma wordt niet meer herkend in het onderhoudscentrum van Windows.
 • Een antivirusprogramma kan niet worden geïnstalleerd op de computer of het antivirusprogramma kan niet meer worden uitgevoerd.
 • Er verschijnen nieuwe pictogrammen op het bureaublad die u niet hebt toegevoegd en die niet bij onlangs geïnstalleerde programma’s horen.
 • Op onverwachte momenten worden er via de luidsprekers vreemde geluiden of muziek afgespeeld.
 • Windows kan niet worden gestart, terwijl u geen wijzigingen aan het systeem hebt doorgevoerd en er ook geen programma’s zijn geïnstalleerd of verwijderd.
 • Windows kan niet worden gestart omdat bepaalde belangrijke systeembestanden ontbreken.
 • Taakbeheer is uitgeschakeld door systeembeheerder.
 • Het bewerken van het register is uitgeschakeld door de systeembeheerder.
 • EXE bestanden kunnen niet meer geopend worden, en u kunt geen software meer installeren.

Hoe weet ik of mijn computer een virus heeft?

Gratis hulp bij virussen
Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Middels deze handleiding die uit drie stappen bestaat kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van malware.

 1. RSIT uitvoeren (Analyse programma waarmee handmatig uw computer gecontroleerd wordt).
 2. HitmanPro (Cloud-scanner om te controleren op actieve malware)
 3. MalwareBytes Anti-Malware (Malwarescanner om uw gehele computer te controleren)

Stap 1 Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.