Keylogger

By | juli 27, 2012

Een keylogger is een programma of een stuk hardware waarmee men de toetsaanslagen of zelfs de muisbewegingen en wat er op het scherm getoond word van een computergebruiker kan registreren.

Over het algemeen zijn dit dus kwaadaardige programma’s die toetsaanslagen registreren (dat wil zeggen: hetgeen een gebruiker op het toetsenbord typt) en gebruikt worden door hackers om vertrouwelijke gegevens te verkrijgen (zoals login gegevens, wachtwoorden, creditcard nummers, PINcodes etcetera). Backdoor Trojans hebben doorgaans een geïntegreerde keylogger.
Naast de toetsaanslagen kunnen er door “keyloggers” ook schermafbeeldingen worden gemaakt en of kunnen allen acties die worden uitgevoerd als een video worden opgeslagen.

Naast softwarematige keyloggers bestaan er ook hardwarematige keyloggers, omdat er verschillende mogelijkheden zijn om toetsaanslagen te loggen en het is daarom niet eenduidig aan te geven hoe zo’n apparaat eruit zou moeten zien. Zo zijn er keyloggers die tussen de computer en het toestenbord geplaatst moeten worden. Deze hebben zelf een geheugen van ongeveer 64k (ruim 65000 tekens) tot 256k (circa 160 A4-tjes) en lijken op een adapter.

Het apparaatje wat als tussenstuk tussen de computer en het toetsenbord kan worden geplaatst, geeft veel minder kans op fouten, werkt zonder tussenkomst van andere factoren en heeft een bijna 100% log score. Als iemand wil keyloggen die bijna niet te detecteren is, dan is het wel met zo’n apparaat. Want zeg nu zelf hoe vaak kijkt u de kabels van uw computer na? Alleen een laptop gebuiker zal het redelijk snel opvallen, dat er een tussenstuk is geplaatst tussen de laptop en een extern toetsenbord. Het zal overigens niet lang duren of er worden toetsenborden geleverd met ingebouwde keylogger of ze zijn redelijk eenvoudig in te bouwen.

Wees altijd bedacht op rare apparaatjes en programma’s. Wanneer u gebruik maakt van publiek toegankelijke systemen, zoals bijvoorbeeld in bibliotheken of internetcafe’s, wees erg beducht op keyloggers. Controleer op zulke systemen altijd alle actieve programma’s en indien mogelijk de bekabeling nalopen op verdachte apparaten.

Keylogger

Keylogger

Gratis hulp bij virussen
Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan, deze is te gebruiken bij allerhande problemen en is bedoeld om een goede basis te verkrijgen zodat er snel de oorzaak achterhaald kan worden en we voor u een passend advies op maat kunnen geven omtrent de problemen.

Stap 1 – Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 – Stappenplan uitvoeren

Middels deze handleiding die uit drie stappen bestaat kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van malware.

  • RSIT uitvoeren (Analyse programma waarmee handmatig uw computer gecontroleerd wordt).
  • HitmanPro (Cloud-scanner om te controleren op actieve malware)
  • MalwareBytes Anti-Malware (Malwarescanner om uw gehele computer te controleren)

Stap 3 – Nieuwe onderwerp openen op het forum

  • Geef als eerste in uw bericht een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem.
  • Wanneer uw beveiligingspakket melding geeft van een virus of malware, geef dan even aan om welke detectie dit gaat zoals de gegeven naam en locatie.
  • Vertel eventueel wat u zelf al heeft geprobeerd om het probleem te kunnen oplossen.
  • Plaats de verkregen logbestanden van het stappenplan in een nieuw onderwerp als bijlage in uw bericht
  • Mocht u problemen ondervinden bij het uitvoeren van dit stappenplan maak dan gewoon een nieuw onderwerp aan op het forum en beschrijf uw problemen, zo kunnen we u een andere oplossing aanbieden.
  • Wanneer het probleem opgelost lijkt na het uitvoeren van dit stappenplan plaats dan alsnog even de verkregen logbestanden zodat we uw computer verder kunnen controleren en kunnen zien wat er is verwijderd en gedetecteerd.

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.