Spyware

By | juli 27, 2012

Spyware & Adware is de verzamelnaam voor ongewenste programma’s die onder de categorie “Potentieel ongewenste programma’s” vallen ofwel advertenties openen (vaak pop-up banners) ofwel zoekresultaten verwijzen naar promotionele websites. Adware wordt vaak ingebouwd in gratis software (freeware) of shareware programma’s: als u een freeware programma download, wordt de adware geïnstalleerd op uw systeem zonder uw medeweten of toestemming. Soms download een Trojaans paard heimelijk een adware programma van een website en installeert het op uw computer.

Internetbrowsers die niet up-to-date zijn, bevatten vaak kwetsbaarheden. Dergelijke browsers zijn kwetsbaar voor kwaadaardige applicaties (deze worden meestal Browser Hijackers in de volksmond genoemd) die adware kunnen downloaden op uw computer. Browser Hijackers kunnen browserinstellingen veranderen, verkeerd getypte of incomplete URL’s verwijzen naar een specifieke site, of de standaard homepage veranderen. Ze kunnen ook zoektermen verwijzen naar betaalde (vaak pornografische) websites.

Adware programma’s zijn meestal op geen enkele manier zichtbaar in het systeem. Ze staan niet vermeld onder Start | Programma’s, er zijn geen iconen in de systeembalk en er staat niets in de taaklijst. Er is zelden de mogelijkheid tot deïnstalleren en pogingen om ze handmatige te verwijderen kan ervoor zorgen dat het programma waarbij de adware kwam, niet meer functioneert.

Spyware & Adware

Adware lijkt in vele opzichten op ‘spyware’ en werken dan ook vaak samen, de Adware beheert namelijk de reclamevensters en speelt in op de gegevens die verkregen zijn door de spyware.

Zoals de naam al suggereert, is dit software die is ontworpen om uw gegevens te achterhalen en door te sturen naar cybercriminelen zonder uw medeweten of toestemming. Dergelijke programma’s kunnen onder andere uw toetsaanslagen registreren (‘keyloggers’), vertrouwelijke gegevens verzamelen (wachtwoorden, creditcard nummers, pincodes etcetera), e-mailadressen binnenhalen of surfgewoontes volgen. Naast dit alles beïnvloedt spyware onvermijdelijk ook nog eens nadelig de prestaties van uw computer.

Spyware & Adware verwijderen

Gratis hulp bij virussen
Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan, deze is te gebruiken bij allerhande problemen en is bedoeld om een goede basis te verkrijgen zodat er snel de oorzaak achterhaald kan worden en we voor u een passend advies op maat kunnen geven omtrent de problemen.

Stap 1 – Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 – Stappenplan uitvoeren

Middels deze handleiding die uit drie stappen bestaat kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van malware.

  • RSIT uitvoeren (Analyse programma waarmee handmatig uw computer gecontroleerd wordt).
  • HitmanPro (Cloud-scanner om te controleren op actieve malware)
  • MalwareBytes Anti-Malware (Malwarescanner om uw gehele computer te controleren)

Stap 3 – Nieuwe onderwerp openen op het forum

  • Geef als eerste in uw bericht een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem.
  • Wanneer uw beveiligingspakket melding geeft van een virus of malware, geef dan even aan om welke detectie dit gaat zoals de gegeven naam en locatie.
  • Vertel eventueel wat u zelf al heeft geprobeerd om het probleem te kunnen oplossen.
  • Plaats de verkregen logbestanden van het stappenplan in een nieuw onderwerp als bijlage in uw bericht
  • Mocht u problemen ondervinden bij het uitvoeren van dit stappenplan maak dan gewoon een nieuw onderwerp aan op het forum en beschrijf uw problemen, zo kunnen we u een andere oplossing aanbieden.
  • Wanneer het probleem opgelost lijkt na het uitvoeren van dit stappenplan plaats dan alsnog even de verkregen logbestanden zodat we uw computer verder kunnen controleren en kunnen zien wat er is verwijderd en gedetecteerd.

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.