Toolbars, ongewenste browser hijackers verwijderen

By | maart 13, 2013


Iedereen heeft het wellicht wel eens ondervonden dat na de installatie van een bepaald programma er weer een ongewenste toolbar of add-on in de browser is geinstalleerd of dat de standaard zoekmachine en of startpagina van de browser is aangepast omdat er tijdens de installatie de EULA (End User License Agreement) niet goed gelezen is en doelgericht op ‘volgende, next, akkoord of op voltooien’ is geklikt.

Niet alle toolbars hebben per definitie natuurlijk een dubieuze reputatie en kunnen soms best handig zijn, maar in de eerste plaats kunnen deze wel voor een enorme vertraging van de browser zorgen.
Wat betreft de dubieuze toolbars zoals bijvoorbeeld de gehele “Conduit” en “Ask.com” familie worden over het algemeen als ongewenst gekenmerkt en daarmee worden deze toolbars vaak ook in één adem genoemd als men spreekt over potentieel ongewenste programma’s afgekort (PUP).
In dit artikel zullen we dieper in gaan op deze zogenaamde ongewenste toolbars, extensies, add-ons en browser hijackers wat de eventuele gevolgen zijn, hoe u kunt voorkomen dat deze op uw computer en hoe u deze kunt verwijderen.

Oorzaak.
De oorzaak van ongewenste toolbars, extensies, add-ons en browser hijackers is over het algemeen te wijten aan het klikgedrag en het niet goed lezen van de EULA (End User License Agreement) en volgen van de installatie procedure waarbij er al dan niet optioneel gebundelde software, toolbars en andere zaken meegeïnstalleerd worden.

De grootste boosdoeners hierin zijn de websites die software aanbieden maar de bestanden verpakken in een zogenaamde “wrapper” of aanbieden middels een eigen downloader die zoals in de EULA (End User License Agreement) vermeld automatisch allerlei zaken installeren op de computer. Gekende websites die software op deze manier aanbieden zijn onder andere “Softonic” en “CNet“, het advies is dan ook om dit soort websites te vermijden en als u op zoek bent naar bepaalde software deze altijd van de website van de fabrikant en of maker zelf te downloaden.

Toolbars, ongewenste browser hijackers verwijderen

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware gezien het feit dat u tijdens het surfen allerlei pop-ups krijgt is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware en “Potentioneel Ongewenste Software” (PUP’s) / Pottentially Unwanted Programs, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan. Op het forum van PC Web Plus kunt u vervolgens terecht voor persoonlijke hulp en ondersteuning bij het verwijderen van de malware en het opschonen van uw computer.

Hulp bij adware en malware problemen

Stap 1 Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 AdwCleaner uitvoeren

Middels deze handleiding van AdwCleaner kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van adware, ongewenste software en dubieuze browserextensies zoals plug-ins en add-ons die ongevraagd op uw computer zijn geïnstalleerd.

Wanneer het probleem opgelost lijkt na het uitvoeren van AdwCleaner plaats dan alsnog even het verkregen logbestanden zodat we uw computer verder kunnen controleren en kunnen opschonen. Het is namelijk mogelijk dat de visuele problemen zijn verholpen maar dat er toch nog adware, of andere ongewenste software op uw computer aanwezig is.

Stap 3 Nieuwe onderwerp openen op het forum

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.

Zoekopdrachten:

  • softonic verwijderen
  • google end user license agreement verwijderen