Veelgestelde vragen over virussen en spyware?

By | maart 26, 2013

Hieronder ziet u een overzicht van “veelgestelde vragen over virussen en spyware?”, deze vragen worden met enige regelmaat gesteld vandaar deze opsomming met een beknopte omschrijving en toelichting.

Waarom verschijnen er elke dag meer virussen en infecties?
Eén van de meest belangrijke redenen is dat cybercriminelen geld verdienen met het verspreiden van malware, denk bijvoorbeeld aan de welbekende politievirussen waarbij de gebruikers aangespoord worden om een boete te betalen aangezien de computer is vergrendeld.
Bovendien gebruiken virusschrijvers steeds geavanceerdere technieken om virussen te ontwikkelen, en steeds slimmere trucs om gebruikers in de val te lokken. Momenteel maken ze dan ook vaak gebruik van kwetsbaarheden in populaire softwaretoepassingen om kwaadaardige code te verspreiden.

Hoe weet ik of mijn computer is geïnfecteerd door een virus?
De beste manier om daar achter te komen is om uw computer grondig te controleren met een goed antivirusprogramma of een on-demand malwarescanner die voorzien is van de laatste updates en virusdefinities.
Symptomen die op een virus, spyware, adware of malwareinfectie kunnen duiden, zijn onder meer een trage computer, vastlopers, systeemcrashes, het plotseling opstarten van vreemde programma’s, vertraagde internetverbinding en noem maar op.
Meer gedetailleerde informatie leest u hierover in het artikel Hoe weet ik of mijn computer een virus heeft?

Veelgestelde vragen over virussen en spyware?

Kan mijn computer ook geïnfecteerd raken door een virus als deze is uigeschakeld?
Nee dit is niet mogelijk, het is echter wel mogelijk dat een bepaald virus inactief op uw computer aanwezig is, in afwachting van een bepaalde trigger waarmee deze geactiveerd wordt.

Als er een virus op mijn computer komt, is de computer dan automatisch geïnfecteerd?
Dit is niet altijd het geval, het is namelijk goed mogelijk dat wanneer een virus, adware, spyware of andere malware op het systeem komt dat deze nog niet is geactiveerd. Denk hierbij aan e-mail bijlagen of downloads die wel besmet zijn maar nog niet zijn geopend en of uitgevoerd.
Wanneer virussen en of andere malware via zogenaamde “drive-by-downloads” worden verspreid die lekken in software misbruiken is in de meeste gevallen uw systeem wel direct geïnfecteerd. Echter indien uw virusscanner of beveiligingspakket dit niet opmerkt omdat het onbekende malware betreft kunt u hier pas later melding van krijgen als er detectie voor dit virus of malware aan uw gebruikt virusscanner of beveiligingspakket is toegevoegd.

Hoe weet ik of er spyware op mijn computer is geïnstalleerd?
De beste manier om hier achter te komen is om uw computer grondig te controleren met een goed antivirusprogramma of een on-demand malwarescanner die voorzien is van de laatste updates en virusdefinities.
Om te controleren of er spyware op uw computer aanwezig is, kunt u als eerste kijken in uw softwarelijst of hier vreemde al dan niet ongewenste programma’s tussen staan die u niet zelf heeft geinstalleerd.

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware, hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Wat kan er gebeuren als mijn computer kwetsbaarheden bevat?
Kwetsbaarheden in uw gebruikte besturingssysteem en geïnstalleerde software zijn geen directe bedreiging voor uw computer. Het is echter wel een potentieel ingangspunt voor andere bedreigingen, zoals virussen, wormen en Trojaanse paarden, die zich op deze manier makkelijk op uw systeem kunnen installeren en een zeer schadelijke effecten hebben.

Omtrent deze reden raden wij u dan ook met klem aan om op de hoogte te blijven van kwetsbaarheden die worden aangetroffen in de programma’s die u op uw computer hebt geïnstalleerd en om de laatste beveiligingsupdates van de overeenkomstige besturingssystemen en programma’s te installeren. Deze ‘patches’ zijn meestal beschikbaar via de website van de betreffende fabrikant en of leverancier.
Middels het gratis programma Secunia PSI kunt u snel zien of uw software up-to-date is.

Welke gevolgen kunnen virussen hebben?
Virussen, adware, spyware en andere malware kunnen allerhande gevolgen hebben, zoals het achterhalen van persoonlijke en privacygevoelige gegevens, het verminken en al dan niet volledig wissen van bestanden op een computer tot het uitvoeren van allerhande taken op de achtergrond zoals Man In The Browser aanvallen.
Meer informatie leest u in het artikel Wie creëren er malware? waarom en wat zijn de gevolgen.

Wat is het belangrijkste verspreidingspunt voor virussen?
Internet is momenteel het belangrijkste verspreidingspunt voor virussen. De reden hiervoor is dat internet eindeloze mogelijkheden biedt voor het uitwisselen van informatie (e-mail, surfen op internet, downloads, chats, nieuwsgroepen enzovoort). Dit maakt een massale verspreiding van virussen, adware, spyware en andere malware erg eenvoudig.
Daarnaast zorgen gecompromitteerde websites die voorzien zijn van bijvoorbeeld een verborgen script of ï-frame” die in verbinding staat met een zogenaamde “Exploit-kit” eveneens voor een massale verspreiding van malware. Ook dubieuze advertentienetwerken worden gebruikt voor het verspreiden van virussen, adware, spyware en andere malware.