Veilig e-mailen – [Informatie]

By | maart 23, 2013

Het gebruik van “e-mail” heeft zich inmiddels al ruimschoots bewezen als efficiënt communicatiemiddel. Het is namelijk een snelle en goedkope manier om met anderen waar ook ter wereld te kunnen communiceren. Het logische gevolg hiervan is dat inmiddels een groot deel van onze dagelijkse communicatie, zowel privé als zakelijk, plaats via “e-mails” die dagelijks worden verzonden.
Tussen al deze “e-mails” bevinden zich ongetwijfeld berichten de persoonlijke en privacy gevoelige gegevens bevatten waarvan u natuurlijk niet wilt dat deze in verkeerde handen terecht kunnen komen.

Waarschijnlijk bent u zich er niet van bewust dat uw verstuurde e-mail-berichten normaal gesproken onbeveiligd worden verstuurd. Kort betekent dat dus dat iedereen die toegang heeft tot de route die de bericht afleggen naar de e-mail-server en ontvanger de berichten kan lezen. Tevens is het mogelijk dat berichten zelfs gemanipuleerd kunnen worden.
Terugkomende op het onbeveiligd versturen van e-mail-berichten worden tevens uw gebruikte wachtwoorden als PLAIN-Text (leesbare tekst verstuurd), aangezien het e-mail-verkeer over het algemeen gesproken via vertrouwde partijen verloopt zoals uw ISP (Internet Service Provider) is dit niet direct een probleem, maar het is wel iets om over na te denken. In dit artikel zullen we dan ook dieper ingaan op veilig e-mailen.

Secure Sockets Layer (SSL)

Secure Sockets Layer (SSL)

Veilig e-mailen – [Informatie]

In dit artikel gaan we dieper in op het “Veilig e-mailen” en de daarbij behorende veiligheid en zullen we tevens adviezen geven hoe u zelf uw beveiliging kunt optimaliseren. Hieronder ziet u een overzicht van de items die in het artikel besproken worden.

  • E-mailen via een beveiligde verbinding.
  • Gebruik meerdere e-mailadressen, elk voor verschillende doeleinden.
  • Open en reageer nooit op spamberichten.
  • Scan e-mailbijlagen en wees altijd op uw hoede bij het openen ervan.
  • Verander regelmatig het wachtwoord van uw e-mailaccount.
  • Beperk het gebruik van e-mail op openbare computers.
  • Maak gebruik van een spamfilter.
  • Maak handig gebruik van de BCC-functie (Blind Carbon Copy)

Het gehele artikel Veilig e-mailen – [Tips & Adviezen] kunt u hier nalezen.