Wat is de beste gratis virusscanner?

By | maart 13, 2013

Een van de meest gestelde vragen op computerforums is wel “Wat is de beste gratis virusscanner?“, om deze vraag maar direct te beantwoorden, de beste virusscanner al dan niet gratis bestaat eigenlijk niet. Geen één beveiligingspakket kan namelijk een computer voor de volle 100% beveiligen. Aangezien er veel verschillende gratis virusscanners beschikbaar zijn zoals (AVG, Avast, Avira, Panda, Microsoft Security Essentials, Comodo Internet Security) en deze allemaal beloven uw computer zo goed mogelijk te beschermen zit er echter in de kwaliteit van de geboden producten vaak wel een enorm verschil als het gaat om de detectie van malware en andere kwaadaardigheden.

Ook de aanwezige functionaliteiten, en de gebruiksvriendelijkheid zijn vaak echter verschillend en dit maakt het kiezen van een gratis virusscanner vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor persoonlijk advies kunt u terecht op het forum van PC Web Plus, in de aanwezig sub-forums voor informatie en advies over het gebruik van gratis virusscanners, aanvullende malware en spywarescanners, firewalls en overige beveiligingspakketten en tools met betrekking tot uw computerbeveiliging.

Computerforum PC Web Plus - Beveiligingssoftware

Wat is de beste gratis virusscanner?

Wat is de beste gratis virusscanner of wat is nu een goed antivirusprogramma’s zijn vragen die met regelmaat gesteld worden, maar tevens ook moeilijk te beantwoorden met een standaard advies. Mede door de diversiteit van de beschikbare gratis virusscanners en aanvullende beveiligingssoftware en natuurlijk ook de persoonlijke wensen van de eindgebruiker is het erg moeilijk om aan te geven wat nu de beste virusscanner is. Op de onderstaande informatieve links leest u meer informatie over gratis virusscanners, en of deze wel net zo goed zijn als de betaalde virusscanners en internet security pakketten.

In de categorie gratis virusscanners is er een zeer ruim aanbod van verschillende beveiligingspakketen, en al deze gratis virusscanners beloven natuurlijk uw computer zo goed mogelijk te beveiligen. Maar wat is nu de beste gratis virusscanner, en welke biedt de beste bescherming tegen virussen, adware, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van malware? De real-time bescherming die voorkomt dat dergelijke malware uw computer kan infecteren is natuurlijk het belangrijkste van een virusscanner, maar een virusscanner is nog steeds de basis en kan nooit 100% bescherming bieden voor uw computer.

Deze real-time bescherming van een gratis virusscanner is dan ook de eerste essentiële beschermingslaag voor uw computer, en middels de onderstaande technologieën bieden beveiligingspakketten bescherming tegen kwaadaardige software onder de categorie malware.

 • Detectie op basis van virusdefinities / handtekeningen van bekende malware.
 • Heuristische detectie op basis van kenmerken van schadelijke software.
 • Gedragsanalyse waarmee gecontroleerd wordt op kwaadaardig gedrag van applicaties.
 • Cloud-technologieën voor het online controleren en verifiëren van bestandskenmerken.
 • Anti-rootkit & anti-exploit functies die preventief schadelijke invloeden kunnen detecteren.
 • Vulnerability scanner voor het detecteren van kritische veiligheidslekken (vulnerabilities) in uw software programma’s.

De bovengenoemde zes beveiligingstechnologieën bepalen naast uw computergebruik en surfgedrag de uiteindelijke beveiliging van uw computer, verder in dit artikel zullen we van de verschillende gratis virusscanners de geboden mogelijkheden, functionaliteiten en eigenschappen verder toelichten. Meer informatie over gratis virusscanners en de verschillen met betaalde beveiligingspakketten leest u in de onderstaande artikelen.

Aanvullende malwarescanner.

Om uw beveiliging te optimaliseren raden wij aan om naast het gebruikte gratis virusscanner een aanvullende malwarescanner te installeren, zoals bijvoorbeeld Malwarebytes AntiMalware, Emsisoft Anti-Malware of HitmanPro. Beide programma’s zijn ontworpen om te gebruiken als een aanvullende malwarescanner op uw reguliere virusscanner of beveiligingspakket.

De bovengenoemde beveiligingspakketten zijn gratis als on-demand malwarescanner te gebruiken als aanvulling op uw geïnstalleerde virusscanner of ander beveiligingspakket, de gratis versie bieden echter geen real-time bescherming.
De betaalde versies bieden beide echter wel real-time bescherming, waarbij Malwarebytes Anti-Malware puur ontwikkeld is om te gebruiken als aanvullende malwarescanner en Emsisoft Anti-Malware ook geschikt om als primair beveiligingspakket te gebruiken. HitmanPro biedt echter geen real-time bescherming en dient puur als aanvullende malwarescanner gebruikt te worden.

Daarbij is de licentie van “Malwarebytes Anti-Malware” life time en dat houdt in dat dit geen jaar-licentie of dergelijke is die aan een bepaalde tijd is gebonden maar een éénmalige uitgave is.

Browser & exploit preventie

Middels Malwarebytes Anti-Exploit wat uw computer beschermt tegen zero-day lekken en drive-by downloads die onder andere via uw geïnstalleerde browser en de gebruikte plug-ins worden misbruikt, en HitmanPro.Alert wat ontwikkelt is om bescherming te bieden bij onder andere het internetbankieren en online winkelen op het internet kunt u uw beveiliging van de computer aanzienlijk verbeteren. HitmanPro.Alert controleert real-time de integriteit van uw gebruikte browser tijdens het surfen op het internet, en Malwarebytes Anti-Exploit beschermt preventief tegen de kwaadaardige werking van exploits die kwetsbaarheden in software kunnen misbruiken.

Alternatieve firewall

Emsisoft Online Armor is een zeer goed alternatief voor de standaard firewall van Windows en tevens een zeer geavanceerde firewall, en biedt een complete en uitstekende bescherming tegen het inkomende en uitgaande internetverkeer op uw computer. De gratis versie bevat een standaard firewall en programmabeveiliging (HIPS) Host Intrusion Prevention System. Tevens bevat het bescherming tegen allerlei trucs om een firewall te omzeilen. Online Armor Free is geheel geschikt voor gebruikers die een gratis firewall wil gebruiken als extra bescherming van het systeem, maar een meer geavanceerde firewall prefereren dan die ingebouwde firewall van Windows.

Vraag & antwoord

Wanneer u vragen heeft over dit artikel of persoonlijke advies en of hulp en ondersteuning wenst bij het beveiligen van uw computer kunt u terecht in één van de sub-forums bij PC Web Plus. Maar ook voor advies over de keuze van een gratis virusscanner of bij het combineren van beveiligingssoftware op uw computer kunt u een beroep doen op de vrijwilligers op het forum.

Computerforum PC Web Plus - Beveiligingssoftware

Zoekopdrachten:

 • beste gratis antivirus
 • beste virusscanner
 • beste gratis virusscanner
 • beste gratis virusscanner 2013
 • beste antivirus gratis
 • beste antivirus
 • beste virusscanner 2013
 • beste gratis antivirus 2013
 • beste virusscanner gratis
 • wat is de beste virusscanner